DPF Roetfilter werking

Roetfilter werking uitgelegd

Roetfilter werking eenvoudig uitgelegd, op deze pagina leer je alles over de werking van het roetfilter. Een dieselmotor stoot roetdeeltjes uit, deze worden bij moderne dieselmotoren opgevangen in een Diesel Particle Filter (DPF) oftewel de roetfilter.

Hoe het roetfilter werkt

Het roetfilter maakt deel uit van het uitlaatsysteem en, is het onderdeel dat schadelijke deeltjes uit het uitlaat gas filtert. Na een bepaald aantal kilometers (350-1.000) of bedrijfsuren is het roetfilter vol geraakt met roetdeeltjes. Dan wordt en regeneratie uitgevoerd. Het filter is dan automatisch schoon gebrand tijdens dit proces worden de roetdeeltjes omgezet in het gasvormige koolstofdioxide. Dit schoonbranden noemen we regenereren en gebeurt tussen de 350 en 1.000 km afhankelijk van het merk, type en soort voertuig.

Hoe werkt een roetfilter in mijn auto?

Bekijk dit filmpje om met een video de werking van een roetfilter te zien

De werking van het roetfilter regeneratie proces

Door verschillende sensoren in of op het filter worden waardes gemeten zoals druk en temperatuur. De motor computer (ECU of Motor managementsysteem) controleert deze waardes en wanneer nodig start deze het regenereren van het roetfilter. In de praktijk merken we echter weinig of niets van dit proces..

Nadelige punten van de werking van het roetfilter systeem

Helaas heeft de werking van het roetfilter systeem niet alleen positieve kanten. Zo kan het zijn dat het roetfilter systeem op een gegeven moment minder goed functioneert, bijvoorbeeld doordat er veel korte stukken worden gereden waardoor het voertuig niet goed op temperatuur komt. Of het roetfilter (DPF) zit te vol met as deeltjes waardoor de opslag capaciteit voor roetdeeltjes onvoldoende is geworden. Het gevolg van deze ophoping van roet en as kan zijn:

 • Stijging van het oliepeil
 • Hoge regeneratie frequentie.
 • Auto gaat in noodloop (verminderd vermogen)
 • Hoger brandstofverbruik
 • Storingen in display of storingsgeheugen

Oplossing Roetfilter storingen & problemen

Storing icoontjes roetfilter problemen
Storing icoontjes die roetfilter problemen aangeven

In veel gevallen is de oorzaak van problemen met betrekking tot de werking van roetfilters te herleiden naar andere componenten rond of aan de motor. Daarom is voor ons belangrijk om te bekijken wat de aard van de vervuiling is en wat de oorzaak hier van kan zijn. Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

 • Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).
 • Turbo of turbo regeling.
 • Lekkage van inlaat lucht systeem (intercooler en luchtslangen en leidingen).
 • Luchtmassameter meet verkeer de waarde.
 • Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.
 • Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.
 • De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Het uitprogrammeren en verwijderen van roetfilters is voor ons geen optie omdat dit wettelijk niet mag en zeer schadelijk is voor mens en milieu