Roetfilter defect oorzaak Adblue sproeier

Roetfilter defect oorzaak Adblue sproeier

Roetfilter AdblueRoetfilter wordt aangeboden door EuroCars uit Oss met het verzoek om het filter te reinigen.

Het roetfilter is van een Ford Transit Connect 1.5, BJ 2019, KM-stand 186.000 km, motorcode Z2GA. De auto is van de eerste eigenaar, normaal onderhoud gehad dus op zich geen bijzonderheden.

Bij deze auto wordt Adblue toegepast, de toevoeging van de Adblue vindt plaats tussen de katalysator en het roetfilter. Bij het aanbieden van het filter zit de Adblue sproeier nog in het filter. Bij de visuele controle valt op dat er veel Adblue kristallen op de sproeier en klem zitten, alle reden om dit beter te bekijken.

Bij systemen met Adblue kijken wij altijd met camera even in het gat van de sproeier. In veel gevallen zitten er vaak grote brokken gekristalliseerde Adblue in het systeem, ook in dit geval zien we dit. Foto 1

Om een duidelijker beeld te krijgen slijpen we een stuk uit deAdblue sproeier behuizing dit om de meeste brokken te verwijderen uit het filter. Hierna maken we de behuizing weer dicht om het filter te reinigen, na reiniging blijkt dat de Adblue ook het roetfilter heeft  beschadigd.
(Foto 2)

Wij vermoeden dat dit komt door het uitzetten en krimpen van de klomp Adblue die er heeft gezeten. Om bevestiging te krijgen van deoorzaak testen wij de Adblue sproeier op lekkage, en inderdaad het sproeibeeld is niet juist. De testvloeistof loopt nog net niet uit de sproeier. (Foto 3)

Helaas zal in dit geval het roetfilter en Adblue sproeier moeten worden vervangen voor een nieuwe.